Филипино Кали

12AnglesOfKali

Филипино Кали, Ескрима, Арнис – това са различни имена, с които се наричат филипинските бойни изкуства с оръжия и голи ръце. Това са обобщени събирателни понятия. На Филипините има поне толкова стилове, колкото са островите на тази страна.

Филипино Кали е изкуството на бой с пръчка. Използват се твърди ,бамбукови пръчки за удар и защита. Те са превърнали този специфичен стил в бойно изкуство. Както и в други бойни стилове, Филипино Кали изучава боят с оръжия преди схватка с голи ръце,за разлика например от ученик, по което и да е китайско бойно изкуство, който първо овладява ръчния бой, а след това която и да е от следващите форми на бой с оръжие.

„Ескрима” е клас на Филипинските бойни изкуства, при който се използва бой с меч и пръчка. Терминът вероятно произлиза от испанската дума „есгрима”, която означава „фехтовка”. Други термини, които широко са навлезли в употреба, вкл. „Кали” и „Арнис де Мано” („бронирана ръка”).

Понякога се използва и съкращението „ФБИ” (Филипински Бойни Изкуства). Ескрима и Арнис са едни от многото имена, които се използват на Филипинските острови за тези бойни изкуства.

ФБИ са увеличили своята популярност ,благодарение на няколко Холивудски филма и преподаването съвременни учители като Дан Иносанто, Ати. Хосе Виласин, Какой Канете, Елмер Ибанез, Тони Диего, Теофило Велез, Ричард Бустило, Едгар Сулите, Лео Гахе, Армандо Анхелес, Лео Гирон, Майк Айней, Ернесто Пресъс, Реми Пресъс и Анхел Кабалес.