Джун Фан Джийт Кун До

JKDlogo

В края на 20-ти и началото на 21-ви век, практикуването на бойните изкуства според философията и практиката на Джун Фан Джийт Кун До се превърна в масово явление в сферата на традиционните и модерни бойни изкуства, стилове и бойни спортове. Тази прогресивна и всебхващаща тенденция не би могла да бъде възможна без гигантския прогрес, който направи легендарния Брус Ли чрез философията и практиката на освобождението от класиката, от древните и закостенели виждания за приложение на бойните изкуства към съвременния човек. Ние неговите преки последватели и многобройните и неуморни представители на отделните бойни изкуства и стилове, които съзнателно въвеждат кръстосаната подготовка в своята практика, даваме своя принос към рационализирането, осъвременяването и свободата в бойните изкуства.

Подразделения на Джун Фан Джийт Кун До:

Джун Фан Джийт Кун До
Джийт Кун До /Boxing/
Джийт Кун До /Kickboxing/
Джийт Кун До /Trapping/

Kakво е Джун Фан Джийт Кун До?
В едно от появяванията на Брус Лий в телевизионното предаване ”Лонгстрийт”, Джеймс Францискус го пита: „Как наричаш това нещо, което правиш?”. Брус обяснява, че името, което е дал на собственото си бойно изкуство е Джийт Кун До. От превод , ”джийт” означава „пресрещране” или „спиране”; „кун” се превежда като „юмрук”, а „до”-„пътят”. Следователно Джийт Кун До е-„Пътят на пресрещащия юмрук”.

Джийт Кун До е бойно изкуство и философия за живота, основано от Брус Лий. За разлика от други традиционни бойни изкуства, Джийт Кун до не е фиксирано или патентовано и е философия с насочващи мисли.
През 2004 г. Фондацията на Брус Лий решава да използва името Джун Фан Джийт Кун До в чест на бойното изкуство основано от Лий. „Джун Фан” е китайското име на Брус Лий, следователно буквално се превежда „Пътят на пресичащия юмрук на Джун Фан”.

Философията на Лий
Джийт Кун До е името на бойно изкуство и философия, което Брус Лий дава през 1968г. Първоначално Лий дава името Джун Фан Кунг Фу. Обаче, нежелаейки да създаде друг стил, който има ограниченията на всички стилове, той създава свой собствен.

Принципи:
Бъди като вода

Икономия на движения:
Спиране на удари и ритници, едновременно париране и удар с юмрук, без високи удари с крак, научи трите обхвата на биткал

– близък обхват
– среден обхват
– бой от разстояние

Четири основни части на Джийт Кун До:
(практикуващите Джийт Кун До вярват, че техниките трябва да съдържат основните принципи)

– ефикасност – атака, която достига целта си
– насоченост – да правиш това, което произлиза от само себе си чрез заучен начин
– простота – да мислиш по неусложнен маниер, без украшения
– бързина – действаш бързо, дори преди опонентът да мисли.

Централна линия:
Под централна линия се разбира въображаема линия,която минава през центъра на тялото. Теорията е да използваш,контролираш и доминираш над централната линия на опонента си.Всички атаки,защити и работа с крака са насочени да предпазят твоята собствена централна линия и да отворят тази на опонента ти. Лий инкорпорира тази теория в Джийт Кун До от Уинг Чун. Това знание е тясно свързано с владеенето на централните полета в стратегическата игра шах.